De overheid als klant

Waarom zou je moeten inschrijven op aanbestedingen?

Waarom zou je moeten inschrijven op aanbestedingen?

Waarom zou je moeten inschrijven op aanbestedingen?

Auteur: mr. drs. Ireen Boon, managing director Trias Politica Advies B.V. en TenderXL                                             

In de eerste plaats ‘moet’ je natuurlijk niks. Tenminste, niet als je kunt kiezen uit het soort klanten dat je wilt. Ben je in de gelukkige omstandigheid dat je zowel consumenten (B2C) als bedrijven (B2B) bedient? Dan is de overheidsmarkt (B2G) simpelweg een leuk extraatje. Heb je minder keus dan dat, of ben je zelfs grotendeels afhankelijk van de overheid, dan is het natuurlijk een ander verhaal. In dat geval zul je wel moeten.

Om succesvol te zijn bij aanbestedingen, is het van belang dat je per opdracht bepaalt of het een nice to have, need to have of must have opdracht is. Waarom? Omdat het je tijd gaat kosten, veel tijd. En met tijd is het net als met geld: je kunt het maar een keer besteden. Kies dus bewust, dat wil zeggen: voor de ene opdracht en dat betekent dan dus -impliciet- tegen alle andere.

Lees ook:
‘Turbotenders: tijd besparen met het inschrijven op aanbestedingen’

Kiezen voor overheidsopdrachten boven andere opdrachten kan om een paar redenen aantrekkelijk zijn.

1) Portfolio

Voor sommige bedrijven is het een belangrijke toevoeging aan hun portfolio als zij hun product of dienst leveren aan de overheid. Het straalt vertrouwen uit. De overheid wordt gezien als een serieuze klant.

2) Financieel

Financieel gesproken, is de overheid ook een fijne klant om te hebben. Ze gaat namelijk nooit failliet. Je facturen worden dus altijd betaald (zij het dan vaak veel te laat, maar dat is een andere discussie).

3) Referentie

Zien aanbesteden, doet aanbesteden. Wie al eens voor een overheid heeft gewerkt, kan dat project vaak goed gebruiken als referentie voor een vergelijkbare opdracht bij een andere overheid.

4) Return on investment

En tot slot, de return on investment om de B2G markt te betreden is hoog. De overheid werkt namelijk altijd volgens dezelfde aanbestedingsprocedures. Ken je de regels van het spel eenmaal en weet je wat de belangrijkste valkuilen en kansen zijn, dan is het inschrijven op aanbesteden een koud kunstje. En het mooiste is: voor wie dat kunstje kent, ligt de hele Nederlandse overheid binnen handbereik. Van ministeries tot en met gemeenten. Van waterschappen tot provincies. Ze kunnen allemaal jouw klant zijn. Als je maar bewust voor ze kiest.

Via ons blog plaatsen we regelmatig nieuwe (uitgebreide) artikelen die betrekking hebben op de veel gestelde vragen. Meld je hier aan om op de hoogte te blijven van onze nieuwe artikelen.

                                                         

Geef een reactie