Uncategorized

Coronahulp: Virtueel Inloopspreekuur Aanbesteden

Coronahulp: Virtueel Inloopspreekuur Aanbesteden

Coronahulp: Virtueel Inloopspreekuur Aanbesteden

Auteur: mr. drs. Ireen Boon, managing director Trias Politica Advies B.V. en TenderXL                                  

Toen duidelijk werd dat Corona grote delen van de economie in haar greep kreeg, begon bij ons op kantoor de telefoon steeds vaker te rinkelen. Bedrijven die vastliepen met hun aanbestedingen meldden zich met het water aan de lippen bij ons omdat tendermanagers in quarantaine zaten en soms zelfs complete teams niet konden overleggen in de -toen nog onwennige- thuiswerksituatie. De aanbestedingsdeadlines waren op dat moment nog geen onderwerp van discussie dus de druk op inschrijvende bedrijven nam snel toe, de paniek was voelbaar over de telefoon.

Virtuele Inloopspreekuur Aanbesteden

We besloten in deze uitzonderlijke situatie te starten met gratis noodhulp op ons vakgebied. Gewoon. Omdat wij geen stoere dokters zijn maar toch ook graag willen helpen waar we dat kunnen. We belden inkopers, specialisten en onze huisadvocate die allen zonder ook maar enige aarzeling direct bereid waren belangeloos mee te doen. Het gratis Virtuele Inloopspreekuur Aanbesteden was geboren.

Ieder week op dinsdag zit een team van echte specialisten klaar om zonder voorbereiding, on the spot, vragen van inschrijvende bedrijven te beantwoorden. Om te luisteren naar de problemen waar inschrijvers mee worstelen en om ze te helpen. Soms met een juridisch kader of een kansberekening, dan weer met een praktische tip om door te dringen tot de aanbestedende dienst. En vaak met verwijzingen naar relevant beleid of andere contextuele informatie. De verslagen worden opvallend vaak gedownload en helpen ook de mensen die tussen 16:00 en 17:00 uur niet beschikbaar waren om erbij te zijn.

Beter Aanbesteden doe je samen

Er hangt een indrukwekkende, positieve sfeer onder de wisselende formatie aan gedreven professionals die zich iedere week opnieuw een uur vrij maakt om belangeloos te helpen de economie draaiende te houden. Beter Aanbesteden doe je samen. Ik wil nooit meer horen dat ‘de overheid’ ‘het bedrijfsleven’ geen kansen geeft. Want de inkopers die bij ons aanschuiven, helpen inschrijvers écht verder.

Ik nodig iedereen die wel eens inschrijft op aanbestedingen of overweegt om dat te gaan doen van harte uit om mee te praten of te luisteren, want de kennis die gedeeld wordt, is wat je noemt uit eerste hand. Wat aan bod komt? Alles wat je altijd al wilde weten over aanbesteden, maar nooit durfde te vragen.

Misverstanden de wereld uit helpen

De komende weken zullen we onze artikelen baseren op de onderwerpen die aan bod kwamen tijdens de eerste inloopspreekuren. In de vorm van tips, trucs of veelgehoorde misverstanden. Ik sluit het blog van vandaag graag af met één misverstand dat nu wel echt  de wereld uit kan: ‘je mag geen contact hebben met aanbestedende diensten’.

Wil je weten wat erover gezegd werd tijdens het inloopspreekuur? Lees het terug in ons verslag of lees erover in het blog van komende week.

#Virtueleinloopspreekuuraanbesteden iedere dinsdag van 16:00 tot 17:00 uur. Aanmelden en verslagen downloaden: http://www2.trias-politica.nl/l/828953/2019-12-12/vsl

Deel dit artikel

Geef een reactie