Artificial Intelligence

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #1813
  Inschrijver
  Bijdrager

  Wij bieden een product aan waarbij Artificial Intelligence een grote rol speelt. Nu is er in de inleiding van een aanbesteding aangegeven dat ze grote waarde hechten aan het gebruik van Artificial Intelligence, maar komt dit verder niet terug in de aanbesteding. Hoe kan ik dit alsnog laten opnemen in de aanbesteding?

  0
  0
  #1814
  Inkoper
  Bijdrager

  Wat je het beste kunt doen, is in de vragenronde informeren of er ruimte voor is. Dus iets als: ”Wordt bij de beoordeling van gunningscriterium x en y ook rekening gehouden met de inzet van Artificial Intelligence? En zo ja, op welke manier dan” Ze mogen de aanbesteding niet zo schrijven dat jullie de enige zijn die kunnen inschrijven, dat is ook altijd het gevaar van een pilot. De aanbestedende dienst moet er dan alert op zijn dat ze de aanbesteding wel open houden voor meer partijen en dat jullie dus niet de automatische winnaar zijn omdat je een pilot hebt gedaan. Dus wees je ervan bewust dat de aanbestedende dienst met dat gevaar in haar achterhoofd zit.

  Kijk bij welk gunningscriterium de inzet van AI het meeste toegevoegde waarde heeft en stel dan concreet voor wat je graag zou willen zodat de inkoper bijna copy en paste kan doen voor in de leidraad. Dat er een extra regel komt dat je een 10 scoort als je al werkt met bewezen technologie. U geeft als doelstelling aan dat u bepaalde eisen en wensen heeft, maar die zien wij niet terug in de leidraad. Bent u bereid dat doel terug te laten komen in de beoordeling?

  Daarnaast heb je het risico van een wezenlijke wijziging. En het belang van de inkoper is om een vendor lock in te voorkomen.

  0
  0
  #1815

  Wij zien heel veel partijen die een product of dienst hebben dat zo uniek, vernieuwend of innovatief is dat de overheid het nog niet uitvraagt in haar aanbestedingen. Onbekend maakt onbemind. Het is dan wel heel lastig voor marktpartijen om er een keer tussen te komen. Afgezien van de heldere adviezen van voorgaande spreekuren om vooral in het voortraject te investeren zodat de eisen en wensen nadrukkelijk ruimte bieden aan jouw oplossing, wat kun je nog meer doen als je zo’n speler bent? Wat is jouw tip als inkoper aan partijen die hiermee worstelen?

  0
  0
  #1816
  Inkoper
  Bijdrager

  Het gaat erom dat de aanbestedende dienst te allen tijde moet voorkomen dat er naar één partij wordt toegeschreven. Wat je wel kunt doen, is vragen om functionele specificaties. Denk aan het principe van Philips indertijd: wij verkopen geen lampen, maar licht. Wanneer je op zo’n manier uitvraagt, krijg je een uitvraag die eigenlijk zegt: dit is wat ik aan het einde van de rit wil hebben en het maakt mij niet uit hoe je daar komt. Daarbij past dan een toetsingskader wat zegt: je moet er snel komen, met zekerheid, goedkoop, veilig, etc. En dan kan partij A product A aanbieden en partij B product B. Maar dat kan dus niet meer als de aanbesteding al staat. Nu kun je alleen nog aan de gunningscriteria proberen wat te doen of een eis toegevoegd te krijgen. Het is dan aan de juristen van de aanbestedende dienst om te bepalen of er een wezenlijke wijziging is of niet.

  Daarom voor iedereen die de overheid iets nieuws wil aanbieden, wees er tijdig bij. Dat wil zeggen in het voortraject, nog voordat aan de specificaties van de aanbesteding wordt gewerkt.

  • Deze reactie is gewijzigd 5 maanden, 3 weken geleden door Inkoper.
  0
  0
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.