Te laat uitgenodigd voor de minicompetities, wat kun je doen?

Homepage Forums Virtueel Inloopspreekuur Aanbesteden, the best of Te laat uitgenodigd voor de minicompetities, wat kun je doen?

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • #1825
  Inschrijver
  Bijdrager

  We hebben een raamovereenkomst gewonnen maar worden nu te laat uitgenodigd voor de minicompetities waardoor we minder tijd hebben om in te dienen dan andere inschrijvers.
  We hebben hier een klacht over ingediend, maar die is ongegrond verklaard. Wat kunnen we nog meer doen?

  0
  0
  #1826
  Advocate
  Bijdrager

  Je zou je wellicht kunnen beroepen op het gelijkheidsbeginsel. Nu al een klacht bij de aanbestedende dienst zelf is ingediend, heb je nog twee opties: de Commissie van Aanbestedingsexperts of de rechtbank. Bij de CvAE is er grote kans dat het niet op tijd wordt behandeld, dus in dit geval zou ik kiezen voor een kort geding, in het kader van nee heb je, ja kun je krijgen. Dan is er misschien nog tijd om nog mee te kunnen doen.

  0
  0
  #1827
  Inkoper
  Bijdrager

  Je moet ook hier zo snel mogelijk en zo concreet mogelijk aangeven wat je nodig hebt om nog mee te kunnen doen. Soms is het ook cru je knopen tellen. Hoeveel minicompetities komen er nog? Vraag om excuus en de garantie dat het niet nog een keer gebeurt en laat deze lopen. Je zet toch ook wel kwaad bloed met zo’n kort geding.

  0
  0
  #1828
  Inschrijver
  Bijdrager

  We hebben 3 jaar een raamovereenkomst, dit is nu het tweede jaar dat het zo gaat. Wij leveren relatiegeschenken, dus we hebben maar een keer per jaar een kans.

  0
  0
  #1829
  Advocate
  Bijdrager

  Ja en er is al een interne klacht ingediend, waarbij de aanbestedende dienst de hakken in het zand heeft gezet, dan is het soms toch de enige optie.

  0
  0
  #1830
  Inkoper
  Bijdrager

  Ja dat is waar, in dit geval lijkt er dan niets meer te verliezen.

  0
  0
  #1831

  We horen ook wel van inschrijvers die dolblij zijn met een gewonnen raamovereenkomst maar vervolgens geen opdracht krijgen. Kijk dus van tevoren goed wat je precies wint: een raamovereenkomst alleen is nog niet een opdracht. Er zijn zelfs opdrachten waarbij van tevoren wordt aangegeven dat de aanbestedende dienst zich het recht voorbehoudt om na gunning alsnog met een andere partij te contracteren. Een controle van deze bepalingen maakt dus een belangrijk onderdeel uit van je bid / no bid beslissing.

  0
  0
  #1832
  Advocate
  Bijdrager

  Uitgangspunt is wel dat er bij een raamovereenkomst in principe geen ruimte is om met een ander te contracteren. Als er meer raamcontractanten zijn zou je weliswaar minicompetities of losse opdrachten kunnen verliezen, maar ze gaan wel allemaal naar één van jullie, niet naar random derde partijen. Ook als er niet staat dat de raamcontractanten exclusiviteit krijgen, mag je daar wel vanuit gaan. Een ander ‘uitgangspunt’ zou – zo volgt uit allerlei jurisprudentie – in strijd zijn met de algemene beginselen van het aanbestedingsrecht, de redelijkheid en billijkheid en de beginselen van behoorlijk bestuur, en dat volgt trouwens ook zo uit delen van de parlementaire geschiedenis (bij artikel 2.140 van de Aanbestedingswet).

  Overigens geldt dat niet als een aanbestedende dienst expliciet in de stukken opneem dat er geen exclusiviteit geldt (een non-exclusiviteitsbeding), en dat het haar dus vrijstaat om ook opdrachten buiten de overeenkomst te plaatsen.

  Let daarnaast ook op de raming van de raamovereenkomst, nu dat een harde maximum is. Een aanbestedende dienst moet namelijk bij een raamovereenkomst de maximumhoeveelheid en het maximumbedrag van de diensten waarop de overeenkomst betrekking heeft vermelden.
  Het Hof van Jusititie heeft daarover in haar uitspraak C-216/17 bepaald dat als een aanbestedende dienst boven de maximum-raming uitkomt, verdere opdrachten als onrechtmatig worden beschouwd.

  0
  0
8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.